Konkyliens konge

Min perle er lyserød med fine krakeleringer. Den er oval og mindre end en bønne. Den er helt glat at røre ved. Jeg opbevarer den i en kedelig sort brilleklud, men det er for at beskytte den mod lyset, ellers mister den farven og bliver elfenbenshvid. Jeg ser på den i min håndflade for at mærke hvordan historien skal forme sig

Conchen er for mig konkyliens konge. Den kan blive stor, meget gammel og herude tror de lokale på at den har en afrodisisk virkning. Man samler den op i havet, laver et hul i skallen og binder et reb igennem og samler så mange man har brug for eller kan sælge. De hænger som perler på en snor og kan ikke løbe nogen steder. Så opbevarer man dem i saltvand til de skal spises eller sælges. Udenpå skallen kan der bo en masse alger, så den ser lidt kedelig ud, men indeni er den fantastisk smuk. Skinnende, blankt lyserød, changerende mod det gule. Det er en conch perle jeg har.

Jeg fandt min perle i en “conch fritter” på Hank’s Place en lørdag aften i november 2013. Egentlig kan jeg ikke li’ conch, men fritterne er ok, en slags friturestegte skaldyrsboller. Måske lidt for meget dej og ikke så meget conch, men det er nok derfor jeg kan li’ dem.

Hank’s Place er “baren” herude. Om lørdagen kommer alle – enten for at spise traditionelle bahamesiske retter eller danse til den lyse morgen. Det er på “The Green Eyed Lady Bar” at alt foregår. Hank og hans kone, Eva serverer selv om lørdagen, så det hele er under kontrol. Eva sidder for enden af baren med kasseapparatet, et glas med blyanter, regningsblokken og en cola med is. Det er en lang aften som altid om lørdagen. Lyskæderne er tændt, vandet er under dækket, hajerne bliver fodret med rester og der dækkes løbende op på de hvide plastikborde. Stemningen er endnu stille, så der kan snakkes på kryds og tværs, de nyeste lokalhistorier diskuteres livligt. Senere starter festen for alvor, omkring halv tolv begynder de unge at indtage baren, der skrues op for musikken og der bliver danset livligt til caribisk musik.

Vi har taget det runde bord længst ud mod “Creeken”, så vi kan se solnedgangen. Vi får den sædvanlige G&T, mens vi venter på fritterne. Det kan tage lidt tid hos Hank, så solen er gået ned inden de kommer, men de er frisklavede, endnu brændende varme af frituren. Til fritterne serveres en slags dressing, nok lavet af mayonaise, ketchup, stærk chilisauce og lime. Man får et dusin, og de er på størrelse med en lille dansk delle. I den første bid får jeg er et stykke skal, så jeg spytter det ud og lægger det op på fadet. Jeg skynder mig at mærke efter med tungen, ingen knækket tand. Det var heldigt tænker jeg, og spiser videre.

Jeg ved virkelig ikke hvorfor men lidt efter slår det mig at jeg hellere må se på det stykke skal. Jeg tager det i hånden, jeg kan mærke at det er helt glat uden nogen skarpe kanter og så går det op for mig at det er en perle. Jeg viser den til min elskede, og han fortæller mig hvor heldig jeg er. Hank spørger om vi ikke skal bytte for en drink, men nix, godt nok smager hans “Hanky Panky” godt, men den kan ikke opveje perlen i min hånd. Jeg er vildt glad for den og vi får for mange drinks, så jeg viser den til alle. Eva har et par perler selv, men det er første gang nogensinde at en perle har overlevet en gennembankning, en tur i blenderen og frituren for at lande i min mund.

Næste morgen har vi tømmermænd, men rygtet har spredt sig og hele dagen kommer bekendte og bekendtes bekendte forbi for at se min perle.

Nu har den fået sollys nok, så jeg ser på den en sidste gang inden jeg pakker den sammen i sin klud og lægger den tilbage på hylden med søpindsvinene, hjelmkonkylierne, muslingerne, hamburger bønnen og havets hjerte.

Det er lørdag, men i aften skal vi ikke på Hank’s bar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s